De stad heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de economische crisis die in Valencia zijn diepte punt kende net na de bouw van de Stad van Kunst en Wetenschappen in 2008. Nu 11 jaar later lijkt dit verdwenen te zijn als sneeuw voor de zon. Er is weer vertrouwen, zo blijkt uit deze vier voorbeelden van een Vooruitstrevend Valencia.
Een gekoelde trein gevuld met sinaasappels en andere groenten en fruit rijdt sinds mei 2019 rechtstreeks van Valencia naar de haven van Rotterdam. De trein van CoolRail gaat op dit moment nog 3x per week, maar de frequentie zal toenemen. Deze manier van transport zal zorgen voor 70% minder uitstoot van CO2 ten opzichte van transport over de weg en de kosten van het transport blijven nagenoeg gelijk. Zo staat 1 trein wat betreft de lading gelijk aan 42 vrachtwagens. Op dit moment keren de treinen nog met lege kratjes terug. Het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat er ook producten van Nederland terug naar Spanje worden vervoerd. Zo wordt er nu al gesproken over diepgevroren friet.
Vooruitstrevend Valencia in meer dan één opzicht
Al in 2009 is het plan geboren om een windturbine te maken in de haven van Valencia. Hiervoor is nu uiteindelijk groen licht gegeven. De Valenciaanse architect Fran Silvestre heeft in samenwerking met de Politechnische Universiteit van Valencia en het technologisch instituut voor energie gewerkt aan dit vooruitstrevende project. Het zal een symbool worden voor de stad Valencia, in het teken van innovatie en duurzaamheid. Hij kan vele malen meer energie opwekken dan een traditionele windmolen. De 170 meter hoge toren La Torre Eólica zal het op dit moment hoogste punt in de stad de brug l’Assut D’Or (125 meter) verslaan. Helemaal bovenin komt een uitzichtpunt (mirador). Toeristen en geïnteresseerden kunnen genieten van het uitzicht over de stad en de haven. De toren is een privé-initiatief en gaat 13 miljoen euro kosten.
Torres Eólica symbool voor innovatie en duurzaamheid
In de haven van Valencia is ook een enorm reuzenrad gepland met een hoogte van 120 meter. Dit is op 15 meter na gelijk is aan de hoogte van The London Eye. Het reuzenrad gaat Circular View heten en is wat betreft het ontwerp in geen opzichten gelijk aan een traditioneel reuzenrad. Het heeft geen as, waaromheen het rad draait, maar de midden-ring is helemaal open. Het project gaat 120 miljoen kosten en dit zal ook door een privé-initiatief worden bekostigd. Het rad kan 1000 mensen per uur aan en is constant in beweging. Er zijn 20 cabines en in iedere cabine kunnen 25 personen. De rit zal ongeveer een half uur duren. Vanaf het hoogste punt kun je wel 30 kilometer ver weg kijken.
Het lijkt nu dan toch eindelijk rond te komen. Het voetbalstadion Mestalla gaat verkocht worden aan een projectontwikkelaar voor 120 miljoen euro. Van de 485 woningen die gepland staan in het toekomstige Recidencial Acequia de Mestalla zijn er in een recordtijd al bijna 400 gereserveerd. De verkoop geeft ook direct de mogelijkheid om het nieuwe langverwachte stadion Nou Mestalla af te bouwen. De algemeen directeur van Valencia CF Mateu Alemany laat weten dat zij dan het seizoen 2022/2023 in het nieuwe stadion zullen gaan spelen. Dit moet hij zwart op wit in het koopcontract zetten, zodat de koper van het huidige stadion ADU Mediterráneo vanaf dat moment kan gaan afbreken en bouwen. Daarna kan men beginnen met de bouw van de appartementen, kantoren en commerciële ruimten op de ‘heilige grond’.
Meer nieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief